Twitter berichten over Weert

Hier is ruimte voor uw advertentie

Nieuws van WEERTERLANDHOUT

Op deze pagina zullen de komende tijd verwijzingen naar publicaties over WEERTERLANDHOUT of het thema lokaal hout vermelden.
Ook nieuws items vanuit eigen kring wordt hier gepubliceerd.


Klimaatboom aangeboden aan de gemeente

Weert, 24 oktober 2019: Ter gelegenheid van de nationale klimaatdag hebben Stichting Groen Weert en WEERTERLANDHOUT aan de gemeente Weert een klimaatboom aangeboden. De boom is eigenlijk een tak die uit een 100-jarige treures is gebroken tijdens een storm in juni. De 'boom' is aangekleed met teksten en symbolen die aan het belang van klimaatbeheersing en duuszaamheid herinneren. De onthulling wwerd verricht door wethouder Paul Sterk, die speciaal voor dit evenement een gedicht schreef. Dit gedicht staat op een lessenaar bij de klimaatboom voor iedereen te lezen.


Een parkbankje voor Molenakker

Foto: Gerard Hendriks

Dit bankje maakten we in septemeber 2019 voor een parkje in de Weerter wijk Molenakker.


 

Picknickbanken in de maak

In de werkplaats van Adriaens Molenbouw zijn vrijwilligers aan de slag met het maken van picknickbanken voor een opdrachtgever uit Weert. De banken zijn gemaakt van bomen die in de januari storm van 2018 sneuvelden en door Gemeente Weert aan WEERTERLANDHOUT ter beschikking zijn gesteld.
De banken zijn medio juli 2019 afgeleverd.


WLH maakt bankjes voor nieuw ingericht parkje in Weert

Bij de reconstructie van de rotonde Mmaaseikerweg/viaduct werd ook het parkje aan de OL Vrouwenstraat opnieuw ingericht. Het werd grotendeels omgebouwd tot wadi, waar overtollige neerslag tijdelijk wordt opgevangen, zodat het locaal in de grond kan infiltreren. Hiervoor moesten een paar platanen het veld ruimen. Maar ze zijn terug: als bankje. Op verzoek van de gemeente en de aannemer heeft WLH de bomen gebruikt om er bankjes van te maken. Op de foto één van de makers, Tom Kooijman, die samen met Gerard Hendriks een Marcel Kerkhofs in de werkplaats van Adriaens Molenbouw de bomen gezaagd en tot zitbanken verwerkt heeft.


We groeien

13 december 2018: WLH is in december 2018 met 75% gegroeid. Naast Thom Cremers (Penningmeester) verwelkomen we ook nieuwe leden: Tom Kooijman, Marcel Kerkhofs en Christina Junge.
Er lopen momenteel 3 projecten voor buitenmeubilair in Weert. Daarnaast is er belangstelling voor nog meer projecten, maar we werken de lopende projecten eerst af.
Mogelijk nieuwe projecten zijn bijvoorbeeld vergroening van schoolpleinen, waarbij WLH voorwerpen kan leveren (geen speeltoestellen). Hierover lopen al contacten met schoolleiders.
Werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd bij Adriaens Molenbouw, maar dankzij Tom Kooijman beschikken we ook zelf over een (bescheiden) werkplaats.


Open Dag WLH Adriaans Molenbouw

De stammen die naar aanleiding van de januaristorm geruimd zijn, zijn uiteindelijk afgevoerd naar Eynderhoof en Adriaans Molenbouw, waar ze tot planken worden gezaagd. Niet alle stammen zijn echter geschikt en die liggen bij Adriaans Molenbouw te wachten op een bestemming als kunstobject. Wij nodigen dan ook kunstenaars en houtsnijders uitdrukkelijk uit om naar deze open dag te komen.
De Open Dag bij Adriaans Molenbouw vindt plaats op zaterdag 6 october 2018 van 10:00 uur tot 15:00 uur in en om de werkplaats aan de Oude Steeg 1c in Weert.


Open hout- en zaagdag Eynderhoof

Op 30 september 2018 zullen we vanaf 13:00 uur aan het publiek laten zien hoe dat zagen in zijn werk gaat, zoals dat vroeger ging. Samen met de zaagploeg van het openluchtmuseum zullen we dan enkele stammen tot planken zagen, die daarna nog een jaartje te drogen worden gelegd. Wil je dat zien? Wil je meer informatie over WEERTERLANDHOUT? Kom dan zondag 30 september naar Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind.

Hoe krijg je deze tonnenzware stamen naar de zaag, hoe ging dat vroeger?


De volgende kapronde

Inmiddels beschikt Stichting Groen Weert over de lijsten van de volgende kapronde. Hierover is nog overleg met de gemeente en daarbij wordt ook gekeken welke bomen geschikt zijn voor WEERTERLANDHOUT. Het is nog niet duidelijk welke schade de droogte van juli onder de bomen heeft aangericht. Veel bomen die er nu slecht uitzien, zullen in het voorjaar gewoon weer uitlopen. Maar het staat vast dat er ook veel bomen de droogte niet hebben overleeft. Dat betreft vooral jonge, net geplante bomen. Die zijn voor ons niet geschikt. Of er grotere (oudere) bomen zijn dood gegaan zullen we nog even moeten afwachten.

De vorige aanvoer is gezaagd

De meeste stammen van de begin dit jaar zijn inmiddels gezaagd en liggen te drogen bij Adriaans Molenbouw in Weert en Openluchtmuseum Eynderhoof. Hiervoor hebben zich al organisaties gemeld.
De stammen die niet geschikt zijn om tot planken te zagen liggen nog op het terrein van Adriaans Molenbouw en zijn mogelijk wel geschikt voor houtsnijwerken en hobbymeubelmakers. Het hout is namelijk prima te gebruiken voor het maken van kunstobjecten en kleinmeubelen.
Wil je zien of er iets voor jou bij zit? Neem dan contact op voor een afspraak.


Het zagen is begonnen

Op 18 juli 2018 zijn we begonnen met het zagen van een deel van de boomstammen. De voorraad is opgedeeld tussen Wim Adriaans Molenbouw en het Openluchtmuseum Eynderhoof. Bij Adriaans is nu een begin gemaakt, waarbij personeel van de molenbouwer assistentie kreeg van vrijwilligers van WEERTERLANDHOUT. De planken zullen nog enkele maanden tot wel 2 jaar op het erf van Adriaans blijven liggen om te drogen.
Binnenkort zal ook Eynderhoof beginnen met het zagen van de daar neergelegde stammen. Een deel van het hout wordt gebruikt voor de (her)bouw en renovatie van historische gebouwen op het museum terrein.
Een deel van de stammen is niet geschikt om tot planken te zagen, maar voor creatieve beeldhouwers en houtsnijders kunnen ze nog erg waardevol zijn. De kunstenaars worden op korte termijn uitgenodigd om de stammen uit te zoeken.
Wat over blijft aan stammen en zaagafval zal verwerkt worden tot brandhout en tuinstrooisel.


Wij zoeken huisvesting


Voor de opslag van hout (gerooide bomen) zijn wij op zoek naar een opslagplaats in Weert of directe omgeving (bijvoorbeeld een stal, loods of overkapte open schuur) met een oppervlakte van ongeveer 500 m2.
Ook zoeken wij ruimte om een werkplaats in te richten (zo mogelijk in de nabijheid van de opslagplaats); indicatie oppervlakte: ongeveer 300 m2

Contact: Peter Ramaekers, info@weerterlandhout.nl, tel. 06 80041083


persbericht DDL

 

DeArchitect
8 september 2015
Meubels van lokaal hout uit Winterswijk

Hout voorraad door stormschade

Mede dankzij de recente storm beschikken we nu over een redelijke hoeveelheid boomstammen.
Een luxe-probleem: we zoeken nu dringend opslagruimte. Een verharde ondergrond is wenselijk en liefst ook ruimte om straks te zagen.
Welk bedrijf in Weert en omgeving helpt ons hiermee verder?
Contact