Twitter berichten over Weert

Stichting WEERTERLANDHOUT zal t.z.t. ook cursussen verzorgen in het bewerken van vers hout met traditionele gereedschappen. Ook een cursus gereedschapslijpen staat op onze agenda.

Over WEERTERLANDHOUT

Een logisch gevolg

In de gemeente Weert staan bijna 40.000 bomen langs de straten, in pleinen en parken. In 2020/21 werden er nog ruim duizend bij geplant. Dit zijn alleen de bomen die door de gemeente worden onderhouden. Daarnaast verzorgt men ook nog monumentale of beschermwaardige bomen van particulieren. De 'straatbomen' vormen gemeenschappelijk kapitaal, geïnvesteerd in de ecosysteemdiensten die we van deze bomen verwachten. Daarvoor wordt er alles aan gedaan om deze bomen gezond oud te laten worden. Hoe ouder de boom, hoe waardevoller zijn maatschappelijke waarde of ecosysteemdiensten.
Dit was voor Stichting Groen Weert aanleiding om actie te ondernemen, wat in september 2017 leidde tot de oprichting van Stichting WEERTERLANDHOUT.

Ondanks alle goede zorgen zullen er altijd bomen uitvallen, door ziekte, bouwplannen of ernstige overlast. Als bomen gekapt worden komt hun hout beschikbaar en we willen voorkomen dat zo'n stam die er 90 jaar over gedaan heeft om zijn omvang te bereiken, binnen 30 minuten als biobrandstof in een verbrandingsoven verstookt wordt. Dit is beslist geen duurzaame toepassing van hout, in tegendeel.

Hergebruik van grondstoffen

Door het hout van deze bomen te gebruiken voor nuttige gebruiksvoorwerpen of kunstvoorwerpen blijft het CO2 in het hout nog vele decennia gevangen.

Dit initiatief is zeker niet uniek in Nederland. In diverse steden zijn stichtingen en ondernemingen actief om het lokaal hout te verwerken tot nuttige voorwerpen. Er zijn meubelmakers die zich gespecialiseerd hebben in het maken van meubels voor binnen en buiten en gebruiken technieken die al eeuwen in zwang zijn voor het bewerken van vers hout.

Met deze situatie in gedachten werd in september 2017 Stichting WEERTERLANDHOUT opgericht. Het werkgebied omvat niet alleen de gemeente Weert, maar ook de aangrenzende gemeenten Nederweert, Leudal en Cranendonck, voor zover wij met deze gemeenten tot overeenstemming kunnen komen..
De bomen die WLH overneemt, worden via een code gelinkt aan de plaats waar ze zijn opgegroeid. Zo weten verwerkers van het hout en hun klanten steeds de (lokale) herkomst te traceren. Het blijft lokaal hout!

Subsidie

In veel gevallen kunnen opdrachtgevers van WEERTERLANDHOUT in aanmerking komen voor gemeentelijke subsidie, voor het duurzaam vergaardigen van producten, zoals parkmeubilair en andere meubels en gebruiksvoorwerpen. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk argument. In sommige situaties kunnen ook biodiversiteit (bijenhotels....) en sociale cohesie (parkbanken en picknickbanken.....) als aanvullend argument worden genoemd. WEERTERLANDHOUT kan in de meeste gevallen vrij nauwkeurig aangeven van welke boom het product gemaakt is en waar hij voorheen gestaan heeft.